http://www.facebook.com/event.php?eid=122797421148371

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karának Színházi Tanszéke bemutatja
William Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok címe műve, Lévay József, Nádasdy Ádám és még sokan mások fordítása után az ötödik évfolyamos végzős osztatlan színművész Mohácsi-osztály (2007-2012) utolsó közös s egyben DIPLOMA vizsga előadását:

Vízkereszt, 
avagy elmentek ti a jó kurva anyátokba

szereplők:

Béli Ádám
Boros Anna
Decsi Edit
Formán Bálint
Kárpáti Pál
Keresztény Tamás
Kiskamoni-Szalay Lilla
Kopek Janka (III. év) 
Lakatos Máté (IV. év)
Lábodi Ádám
Lovas Rozi
Mohácsi Norbert (IV. év)
Porogi Ádám
Rainer-Micsinyei Nóra (IV. év)
Vitányi-Juhász István
Váncsa Gábor

Zene: Kovács Márton, Formán Bálint
Jelmez: MOME textiles hallgatói (Bassey Klára, Gláser Mária, Grábits Ágota, Hotváth Blanka, Izsák Viktória, Király Enikő, Pusztai Judit, Sajó Blanka, Tóth-Kása Boglárka, Tóth Zsuzsanna) tanáruk: Remete Kriszta és Szücs Edit
Kellékirály: Kiss István
Segédrendező: Rácz Panni
Rendező: Mohácsi János

ELŐADÁSOK PETÖRKÉN:
Augusztus, 17. 19. 21. - VÍZKERESZT, avagy elmentek ti a j ...
 

 

 

 

AZ ELŐADÁSOK KÖZTI SZÜNETEKET KITÖLTŐ KÍSÉRŐPROGRAMOK, A BÁRDUDVARNOKI KULTURÁLIS HÉT 2011 PROGRAMJAIN BELÜLhttp://bkh2011.blog.hu/ SZINTÉN AZ OSZTÁLY ELŐADÁSÁBAN:

Augusztus 18. ÚjRH - Egy újabb hullám
Koncert, a 70-80-as évek magyar undergroundját megtestesítő zenekarok (Európa Kiadó, Kontroll Csoport, A.E. Bizottság, Sziámi, Trabant, Neurotic) repertoárjából válogatva.
Zenei vezető: Zságer-Varga Ákos, Némedi Árpád
A zenekar: Mohácsi-osztály

Augusztus 20. Füst a szemében - Cseh Tamás dalaink
Koncert, Cseh Tamás dalaiból, saját megközelítésben, saját hangszereléssel. Hálával, emlékül.
Zenei vezető: Rozs Tamás
A zenekar: Mohácsi-osztály, Horváth Szabolcs (III. év)

Forrás: http://szinhaz.hu/videk/41472-vizkereszt-avagy-elmentek-ti-a-jo

 

VÍZKERESZT, AVAGY ELMENTEK TI A JÓ....

Mohácsi és a Mohácsi osztály újra munkához lát

2011. július 29. péntek, 15:15

Mire véljük a félig elhallgatott címet? - merül fel a kérdés. Produkcióról van szó, a Vízkereszt stb. című előadásról, melynek próbáit augusztus 1-én kezdi meg Petörkén a (lassan) ötödikes kaposvári színészosztály. Vezetőjük a produkció rendezője, Mohácsi János. "A természetes és mesterséges zajok, a szélfúvás, a kutyaugatás, a fűnyíró vagy a sugárhajtású gépek melódiái mind-mind megkerülhetetlennek bizonyultak a színpadi fogalmazásban, a színészhallgatóknak kényszerűen bele kellett őket szőni a jelenetekbe" - árulta el a rendező. 

puma_pad

 

Az alkotók, a Vízkereszttel már a múlt év nyarán is foglalkoztak, idén, az elemzőpróbák után szabadtérre álmodták meg a darabot. “Az első részpróbák és a 2010 nyarán utánuk tartott egyetlen, happeningszerű, körülbelül négyórás összpróba, amelyet jelzésszerű kellékekkel és jelmezekben tartottunk, komoly válaszokat adtak, de újabb kérdéseket is felvetettek. A természetes és mesterséges zajok, a szélfúvás, a kutyaugatás, a fűnyíró vagy a sugárhajtású gépek melódiái mind-mind megkerülhetetlennek bizonyultak a színpadi fogalmazásban, a színészhallgatóknak kényszerűen bele kellett őket szőni a jelenetekbe” – nyilatkozta a darabról Mohácsi János.

 

adam_zeneles

 

Azt is elárulta, hogy a kőszínháztól teljesen idegen, lassú, aritmikus párbeszédtechnika többek véleménye szerint a klasszikus színházi idő megszűnését eredményezte - Kovács Márton zeneszerző szerint "teljesen mást jelentett az idő". Hasonló hatása volt az elektromos fények mellőzésének, a kora délutánból estébe forduló, este csak tűzzel és fáklyafénnyel való világításnak, amely a nagy terekből, nagy környezetből intim tereket csinált estére. A Zsámbékon megvalósuló előadássorozatban a fentieken kívül kiemelt cél a természetbe szabadult Vízkereszt egységes jelmezvilágának megalkotása, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem másod- és harmadéves hallgatói terveznek és készítenek el (témafelelős: Szűcs Edit és Remete Kriszta). A másik cél az előadás egységes zenei világának létrehozása, melyen a kivételesen muzikális színészosztály tavalyi improvizációi alapján Kovács Márton fog dolgozni az osztály egyik tagja, Formán Bálint közreműködésével.

 vizkeresztszoveg

Részlet a szövegkönyvből

 

“Az előadás nagyon vicces, másrészt nagyon melankolikus és szomorú a vége. Azt nem akartuk kiírni, hogy elmentek ti a jó k. anyátokba. Böffen Tóbiásnak, akit most Böföginek neveznek a darabban Nádasdy Ádámfordításában, szavajárása ez, amikor az ivócimborái kicikizik” – fogalmazott Mohácsi János.

 

 

Shakespeare: Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó…

A Zsámbéki Színházi Bázis bemutatója

Rendező: Mohácsi János

Díszlettervező: -, Jelmeztervező: a MOME II-III. éves hallgatói,

Zeneszerző: Formán Bálint, Kovács Márton és a társulat

Szereplők: a kaposvári V. éves színészosztály (Béli Ádám, Boros Anna, Decsi Edit, Formán Bálint, Kárpáti Pál, Keresztény Tamás, Kiskamoni-Szalay Lilla, Lábodi Ádám, Lovas Rozi, Porogi Ádám, Váncsa Gábor, Vitányi Juhász István), továbbá Lakatos Máté, Rainer Nóra, Mohácsi Norbert IV. éves színészhallgató

ELŐADÁSIDŐPONTOK:

GPS 46.323334, 17.702547, Bárdudvarnok-Petörke a Kaposvári Egyetem Vendégháza, augusztus 17. 19., 21., 17 órakor

Zsámbékon:  Augusztus  25-26-27-28. 17óra 

 

 

Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/shakespeare-ejszakak/vizkereszt-vagy-amit-akartok-.html

Vízkereszt, vagy amit akartok


MR  - 2012.08.13. 09:55
Fotó: MTIFotó: MTI
Karácsony utáni tizenkét napon felborul a társadalmi hierarchia és minden bolondság megtörténhet.


 Hallgassa meg az első felvonást!

 Hallgassa meg a második felvonást!

A Vízkereszt, vagy amit akartok a Karácsony utáni 12 nap, a bolondok ünnepe. Az ókori pogány szertartás még Shakespeare idején is nagyon népszerű volt. Ezen a napon felborult a társadalmi hierarchia, minden bolondság megtörténhetett.

Shakespeare darabjában, tőle szokatlanul, a görög komédiák kedvelt motívumát alkalmazza a főszál összebogozásához, vagyis az egymástól elszakadt ikrek motívumát. Sziporkázó szójátékokkal megtűzdelt humoros párbeszédeiben jól tetten érhető a szerző nyelvújító gyakorlata, ahogy más nyelvek szavait ülteti át kissé angolosítva anyanyelvébe. A kutatók kimutatása szerint több mint 1500 olyan szót használ ma is az angol nyelv, amely szerzőnk talált ki. Emellett maga valamivel több mint 20 ezres szókészlettel is büszkélkedhet. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy átlagosan 3-5 ezer szó egy átlagember szókészlete. 
 

Utolsó frissítés: 2012-08-27 22:48:02

A bejegyzés trackback címe:

http://bkh2011.blog.hu/api/trackback/id/tr343110411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.