A Magyar Narancsban olvasható interjú Hód Adriennel, aki a Hodworks kortárstánc társulatával részt vett 2010-ben és 2011-ben a Bárdudvarnoki Kulturális Héten!

http://magyarnarancs.hu/archivum_reszletes/2012/3

 Interjú

"Nem normális dolog a tánc"
Hód Adrienn táncos, koreográfus
Nem nagyon akad színpadi szabály, amit a darabjaiban ne szegne meg. A Hodworks társulat vezetője tizennégy éves pályafutása során először dolgozott külföldön, és Basse danse című berlini produkcióját a tavalyi év legjobb előadásai közé választotta az Aerowaves, így idén ez képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon.

BKH 2011 - Hodworks itt!

BKH 2010 - Hodworks itt!

HODWORKS oldala

 Frissítés, kiegészítés: 2012. április 11-én

Forrás: Magyar Narancs
Interjú

"Nem normális dolog a tánc"

Hód Adrienn táncos, koreográfus
szerző
Sisso
publikálva
2012/3. (01. 19.)
Egyéb megosztás

Nem nagyon akad színpadi szabály, amit a darabjaiban ne szegne meg. A Hodworks társulat vezetője tizennégy éves pályafutása során először dolgozott külföldön, és Basse danse című berlini produkcióját a tavalyi év legjobb előadásai közé választotta az Aerowaves, így idén ez képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon.Fotó: Németh Dániel

Magyar Narancs: Mikor lettél táncos, és mikor váltál koreográfussá?

Hód Adrienn: Az első táncélményem hatéves korom táján volt, amikor megláttam magam a vitrinben. Egy árnyékot láttam, ami elmozdul, és onnantól kezdve a család szórakoztatására koreografáltam klasszikus zenére. Általános iskolában betanítottam a fiúknak a hattyúk tavát, ahogy kell, tütüben, majd kilencévesen elkezdtem klasszikus balettre járni a helyi (debreceni) Vasutas Művelődési Házba. A szüleim nem engedtek el a Balettintézetbe, ezért hat év után abbahagytam, és a legközelebbi találkozásom a tánccal a Csokonai Színházban a Sztárcsinálók című musical volt, amelynek a tánckarába felvett Bakó Gábor koreográfus. Az ő javaslatára később Angelus Iván pesti tánciskolájába felvételiztem. Teljesen más világ volt, már a felvételin is, ahogy ott állt az Iván, fehér ruhában, a haja felkötve, és tök más zene szólt, mint amit addig hallottam. A táncos nevelésen kívül itt fontos volt, hogy a táncosok kreatív munkát végezzenek, önálló munkákat készítsenek. Az alap a kortárs, a kontakt-, a modern tánc és a release technika volt, sok külföldi vendégtanárral. Egy ideig párhuzamosan csináltam a koreografálást és a táncot, de egyiket sem jól szerintem. Később már éreztem, hogy ha benne vagyok az előadásban, akkor nem látok rá az egészre, és arról szól az egész, hogy mindenki mozogjon úgy, ahogy én.

MN: Miből dolgoztál koreográfusként? Kikből áll a csapatod?

HA: Az iskola alatt és az azt követő közeli években abból táplálkoztam, ami ott történt. Konkrétabb szituációk voltak a fejemben, nem épült ennyire csak a fizikumra az egész, mint most. 2007 körül kezdtem el foglalkozni improvizációval, és abból született a Kapcsolódjunk és bömböltessük sorozat. A régi táncosok közül mára a Garai Juli van meg egyedül, de hosszú éveken keresztül azokkal dolgoztam, akikkel az iskolában együtt tanultam. Az utóbbi években az iskolában (Budapest Kortárs Táncművészeti Szakközépiskola és Kortárstánc Főiskola, ahol Hód Adrienn tanít is - a szerk.)végzett újabb táncosokkal működöm együtt, és a legújabb, a Műhely Alapítvány közvetítésével létrejött második EU-s projekt kapcsán készülő darabunknál válogattam először nyilvánosan táncosokat. A 2011 szeptemberében bemutatott Basse danse volt egyébként az első EU-s projektünk, amit a Mindennapi rutin című táncsorozatból szintetizáltam, és egy reneszánsz zenével társítottam. Marco Torrice, Molnár Csaba, Garai Júlia és Cuhorka Emese táncolják, és Mizsei Zoltán a zeneszerző és zenész (kritikánkat lásd: Hodwork: Basse Danse, 2011. november 17.).

MN: Minden koreográfiáddal áthágod a színpadi szabályokat, és ironizálsz is. Mit akarsz ezzel megmutatni?

HA: Nem célom, hogy valami ellen menjek, inkább kísérletek sorozatába kerültem bele. Arról szólnak a darabjaim, ahogy megtanultam a technikákat, mixeltem, aztán kívülre kerültem, és elkezdtem ránézni arra, hogy mi történik. Hogyan kezdtek el beszélni hozzám ezek a dolgok, és hogyan válaszoltam rájuk. Egyébként luxusnak tartom, hogy valaki táncos, mert annyi más fontos és normális dolog van az életben. Innen az irónia. A legtöbb ember is biztos azt gondolja, hogy nem normális dolog a tánc. Számomra azt jelenti, hogy egy egyszerű feladaton keresztül megnyitjuk a kaput, amin keresztül bemegyünk egy világba, amiről nem tudjuk, hogy micsoda. Onnan próbálok meg visszahozni a színpadra valamit, ami a táncoson keresztül jelenik meg. Egy látvány, amit értek vagy érzek, vagy élvezek, vagy egyszerre mind. Olyan emberekkel dolgozom, akik szintén kíváncsiak arra, hogy belőlük milyen világ emelkedik fel egy egyszerű feladat kapcsán. Nem munkának veszik ezt, hanem együttlétnek, utazásnak. Amiből aztán persze lenyomatok képződnek, ami maga az előadás. A táncba rengeteg jelentés bele tud bújni, nagyon jó lehetőség a közlésre.

MN: Dolgoztál Harcsa Veronikával, Temesvári Balázzsal és számos kortárs könnyűzenésszel. Mért fontos neked, hogy élő zene legyen a színpadon, és hogy a zenészek is mozogjanak?

HA: A Mizsivel (Mizsei Zoltán - a szerk.) dolgozom a legtöbbet és a legrégebben, ő készítette és játssza a Basse danse zenéjét is. Felvetem a témát meg a hangulatot, ő hozza a példákat, aztán jelzem, hogy melyik tetszik. A mozgásból indulok ki mindig, és utólag választom a zenét. A zenészek részt vesznek a próbán és figyelnek. Egyszerűen attól, hogy benn vannak a teremben a próbán, rögtön más lesz a viszony. Értik annak a jelentését vagy a humorát, hogy milyen az, amikor akár töltött káposztaként forognak a színpadon. Nincsenek félelmeik azzal kapcsolatban, hogy megengedhetik-e ezt maguknak.

MN: Ez utóbbi, vagyis a gátlástalanság tekinthető a Hodworks alapkoncepciójának is?

HA: Inkább arról van szó, hogy ha minden történne szépen a rendjén, azt nem bírnám. Nem úgy kezdek neki egy darabnak, hogy kész van a fejemben, hanem hogy meg akarok mutatni valamit és annak a másik oldalát is. Hetekig csak nézelődöm, és félmondatokat, instrukciókat írogatok magamnak, majd elkezdünk dolgozni a témákon, és látom a táncosok munkája nyomán, hogy ez mennyivel gazdagabb, mint azt valaha is képzeltem volna - vagy hogy nagyon rossz. Figyelem, mi az, amit kiemelhetek, ami fontos, és ennek kapcsán sokszor felvetődik, hogy mi az, ami még vállalható. A félelmeket le kell győzni. Az új darab munkacíme egyébként: A gátlástalanság szépsége. A karaktereket sem határozom meg előre, próba közben alakulnak, és van, hogy előadásról előadásra állítgatni kell, mert a táncosokkal elszalad a ló.

MN: Nézel más előadásokat?

HA: Akármilyen városban járok, érdekel a helyi színház táncprogramja, meg itthon is megnézem a bemutatókat. Szeretem nézni a táncot, mert nem azt látom, amit mutat, hanem bele tudok képzelni mindent, azt is, hogy mit evett a táncos előtte. Ha valami nagyon jó, azt onnan veszem észre, hogy nem hagyja, hogy hülyéskedjek, hanem irányít. Ha nem jó az előadás, akkor is jól szórakozom, mert például a táncos lábát nézem, hogy hol van rajta bőrkeményedés. Mindig találok kisebb társulatokat, szólistákat, akik izgalmasan használják a testüket, de ha a mainstreamből kéne példát hoznom, akkor tetszik többet között a Batsheva Dance Company, Nagy József, illetve Wim Vandekeybus, mert bolond, meg annyira fizikális, hogy már csak emiatt sem lehet otthagyni. A fizikum fontos, mert szélesíti a testtel megoldható dolgok skáláját, de érdekelnek a nem táncos fizikumú testek is.

MN: Hogyan bírod az alkalmazott koreográfusi munkákat?

HA: Más rendszer megismerése mindig kikapcsolódás. Legutóbb reklámfilmet koreografáltam Madridban Sebastien Grousset rendezővel. Táncosokkal és modellekkel kellett előre elvárt hatásokat elérni. Nálunk ez a társulatban tök fordítva van, sosem tudni, mi lesz a végeredmény. Németh Anikónak szoktam még divatbemutatókat rendezni, ami meg azért jó, mert ott a ruhára kell terelni a figyelmet, és izgalmas dolog ennek a lehetőségeit létrehozni. Kihívás a modellekkel való munka. Előadóknak tekintem őket.

MN: Miért nincs kiemelt szerepük a darabjaidban a jelmezeknek?

HA: Mert nagyon elviszi a jelmez a táncot, de ezzel mindig bajban vagyok. Most nagyon izgat, mit jelent az, ha nincs ruha, és mit jelent, ha van. Semlegessé válhat-e, hogy van vagy nincs? Mi abban a humoros, ha egy táncos felül pólóban van, alul meg nincs rajta semmi?

MN: Fogsz még táncolni?

HA: Nem találtam olyan embert, akinek a vezetése alatt szívesen táncolnék, és jobban érdekel a rendezés. De a próba első órájában mindig tréningezek, és csinálok önállóan olyan bugyutaságokat, mint a fitnesz, mert a fizikalitás hiányzik.

MN: Hogyan lehet ma függetlenként dolgozni?

HA: Eddig minden évben kaptunk egy kis támogatást, de 2011-ben már nem pályáztam működési pénzre, annyira érthetetlen számomra, ami történik. A megvonások így nem is érintenek minket. Többször nomináltak Lábán-díjra például, de a pályázati pénzek elosztásánál ez nem számított. Most beindultak az EU-s pályázatok, és a Basse danse után a második darabot tudjuk így megcsinálni. A legújabb projekt a Jardin d'Europe című, az EU Kultúra 2007-2013 keretprogramja által támogatott ötéves program keretében valósul meg. Célja, hogy nemzetközi együttműködésre ösztönözze a kortárs tánc területén alkotó fiatal művészeket. Ennek érdekében a program keretében a Műhely Alapítvány évente egy-két nemzetközi koprodukció létrejöttét támogatja. Közben tagjai vagyunk az újjáalakult Független Előadó-művészeti Szövetségnek és Péter Petrán, aki az OFF nevű alapítványunk képviselője, dinamikusan részt is vesz a munkában, amellett, hogy nagyon sokat segít pályázásban, szervezésben. Lett egy menedzserünk is, Imely Zoltán, neki köszönhetően a következő darab lesz az első olyan, ahol rendes fizetést tudok adni a táncosaimnak, akik eddig a szüleiknek vagy más támogatóknak köszönhetően tudtak naponta próbálni. Most vagyok 36, 22 évesen végeztem, szóval 14 év koreográfusi munka után tehetem meg ezt.

fRISSÍTÉS: 2012.04.17

MU SZÍNHÁZ

http://mu.hu/hu/program/761/hodworks-ahogy-azt-az-apam-elkepzelte

április 23., 24. 20:00

Hodworks: Ahogy azt az apám elképzelte

Bemutató

Az alkotók BASSE DANSE című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat!

jegyár: 2000 Ft
diákjegy: 1200 Ft
nyugdíjas jegy: 1000 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft

A HODWORKS legújabb előadása a Műhely Alapítvány Jardin d`Europe nevű programjában, nemzetközi koprodukcióban valósul meg. A darab létrehozásában egyszerre három alkotótárs működik együtt: az olasz Marco Torrice a testtudat kitágítását helyezi a középpontba, a szlovák Molnár Csaba a `kint` és a `bent` örök kettősségét igyekszik megszelídíteni, a társulatvezető Hód Adrienn pedig az intuitív többértelműséget rendezi helyzetekbe és mozdulatokba.
Hármójuk eltérő mozgásvilágát közös felvetés foglalja keretbe: Az akarat szerve az izom. Ahhoz hogy valami megtörténjen, meg kell mozdulni. Amikor mozgok, még élek.

alkotók: hód adrienn, molnár csaba, marco torrice
előadók: cuhorka emese, garai júlia, molnár csaba, márcio canabarro
jelmez: artista stúdió
fény: wil frikken
koproducerek:
műhely alapítvány / jardin d`europe, centre de développement chorégraphique / biennale de danse du val-de-marne (fr), hebbel am ufer (d), grand theatre groningen (nl)


Támogatók: NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány, Off Alapítvány, SÍN Kulturális Központ
Médiatámogató: Revizor online

A projekt az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával valósult meg.

Goszthony Mária életműve az „Örökségünk - Somogyország Kincse” 2012. évi öt kitüntetettje között!  

Az indoklás:
Goszthony Mária (1893-1989) életműve. A bárdibükki születésű, festőnek induló keramikusművész Münchenben kezdte tanulmányait, de tanult Budapesten és Rómában is.  1923-ban visszatért szülőfalujába, ahol  kápolnát építtetett és azt saját freskóival díszítette. Sírja is itt található. Szárnyasoltárokat, freskókat, akvarelleket és olajképeket festett, majd a 40-es években a klasszikus habán stílust a magyar fazekasművészet hagyományos motívumaival és modern elemekkel ötvözve, de alapjában az itáliai reneszánsz hagyományokra támaszkodva kialakított egy sajátos kerámia stílust. Emlékét alapítvány őrzi, kúriája nemzetközi üvegszimpozionok helyszíne.

A kitüntető címhez kötődő megállapodás aláírására 2012. január 12-én 10 órakor, a Somogyi Megyehét programjaként került sor Kaposváron, a Vármegyeházán. A Goszthony Mária Alapítványt Andor István elnök, Bárdudvarnok községet Mester Balázs polgármester képviselte.

Az adományozó a címmel együtt kisplasztikát, aranyozott miniatűr grafikát, oklevelet és díszes táblát adományoz. Az elismerést 2012-ben Bárdudvarnok egyik jeles ünnepén adja át az adományozó megbízásából a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke…

P1600557 1.JPG

Somogy TV tudósítása a Híradóban

A SomogyTV.hu cikke: http://www.somogytv.hu/cikkek/86412

Goszthony Mária Somogyország Kincse
2012.08.27, Hétfő
Örökségünk Somogyország Kincse díjjal tüntette ki Goszthonyi Mária képzőművész életművét a Somogy Megyei Közgyűlés. A bárudvarnoki művészt annak idején Rippl-Rónai József indította el a pályán, ám a festészeten túl számos művészeti ágban alkotott maradandót, a fazekasságban is megtalálta a kihívást és a szépséget. Goszthonyi Mária posztumusz díját az ötödik Bárdudvarnoki Kulturális Hét záróakkordjaként adták át a hétvégén.

A mai napig meghatározza a Goszthony Mária életműve a Bárdudvarnoki Kulturális Hetet, az alkotó már számos területen letette védjegyét.

Andor István, vezető, Goszthony Mária Alapítvány:
- Rippl-Rónai felkarolta és elvitte egy művészeti iskolába Budapesten és ott kezdte meg művészeti tanulmányait és külföldön Németországban és utána Olaszországban is. És a történelmi időszakok is befolyásolták az ő életútját és az első időben a legmodernebb művészeti irányzatokkal a mesterén keresztül.

Az ötvenes évektől azonban búcsút intett a festővászonnak és a kerámiák kezdték érdekelni. Az olasz reneszánsz hagyományok szerint díszítette azokat, csakhogy a magyar táj motívumai köszönnek vissza Goszthony Mária kerámiáiról.

Jakó Gergely, alelnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
Nem csak mint képzőművész volt dús az élete hiszen a grafikától egészen a fazekasságig, a nagyon szép oltári képeken keresztül. Úgy gondoljuk, hogy Goszthony Mária élete, mint olyan, az is egy legenda és én úgy gondolom, hogy ezt érdemes az utókornak átadni.

Ezért is döntött úgy a Somogy Megyei Közgyűlés, hogy Örökségünk Somogyország Kincse díjjal tünteti ki az 1989-ben elhunyt alkotó életművét, amelyet Jakó Gergely alelnök az ötödik Bárudvarnoki Kulturális Hét zárásaként adott át Andor Istvánnak a Goszthony Mária Alapítvány vezetőjének. Aki elmondta a Goszthony Mária célként tűzte ki maga elé a művészeti élet felpezsdítését Bárdudvarnokon.

Andor István, vezető, Goszthony Mária Alapítvány:
Halála előtt kötött egy szerződést az állammal, hogy ezt a Goszthony kúriát és a körülötte lévő parkot művészeti célra a köznek ajándékozza, és azóta a 89-es halála után működik itt az alkotó telep és ötödik éve meg a Bárudvarnoki Kulturális Hét.

Goszthony Mária kiválóan ötvözte az egyes stílusirányzatokat is, úgy, hogy egy egyedi, csak rá jellemző motívumvilágot alakított ki.

(Híradó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kellemes Üvegeket
és
Boldog Új Évet Kívánunk!

 

 

Andor Sára, Beiczer Judit, Andor István

 

 

Képalkotó elemek:

Goszthony Mária  -  Kúriája

Smetana Ágnes üvegmunkája

Andor Sára

Simon úr

 

 

 

 

Programterv BKH 2011

2011.06.02. 11:42

Somogy Megye Közgyűlése "Örökségünk - Somogyország Kincse" kitüntető címet adományoz Goszthony Mária életművének!
!
 
 

 A Bárdudvarnoki Kulturális Hét Programterve

2011. augusztus 14. vasárnap - 2011. augusztus 21. vasárnap

A program tervezés és egyeztetés alatt van!!! 

Bárdudvarnoki Kulturális Hét / Zselic Lelke Fesztivál
2011. augusztus 14-21.
Rippl-Rónai Évhez kapcsolódva
 

 Ajánló a Juhételek napjához. Lásd lent!


 

Induljunk el egy új úton!!!

Ágoston Crew zenekar koncertje
Bárdudvarnok, Faluház - Művelődés Palotája
2010. augusztus 21.

 
 
 
 
Bárdudvarnoki Kulturális Hét / Zselic Lelke Fesztivál
2011. augusztus 14-21.
Rippl-Rónai Évhez kapcsolódva
A programok és időpontok kis mértékben változhatnak!
 
 
Bárdudvarnoki Kulturális Hét / Zselic Lelke Fesztivál
2011. augusztus 14-21.
A programok és időpontok kis mértékben változhatnak!
Információ az interneten: http://bkh2011.blog.hu/
 
2011. augusztus 14., vasárnap 18.00 óra
Ünnepélyes megnyitó
Helytörténeti kiállítás valamint képzőművészeti és építészeti kiállítás
Közreműködik az Emerald Square zenekar
Helyszín: Kaposszentbenedek, Református Iskola
Látogatható még a héten a Goszthony Mária és Rippl-Rónai József című kiállítás és a Nemzetközi Üveg Szimpozion kiállítása. Helyszín: Bárdibükk, Goszthony Kúria
2011. augusztus 15., hétfő
19.00 óra
János vitéz színházi előadás. Varga Zsuzsa, a Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas művészének rendezésében. Közreműködnek a helybeli gyerekek, fiatalok, felnőttek. Helyszín: Bárd, Művelődés Palotája - Faluház
21.00 óra
Csillagászati előadást tart és csillagtúrát vezet: Kolláth Zoltán a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke. Az éjszaka ritmusa című film kerül vetítésre Helyszín: Bárdudvarnok–Bánya, Panoráma panzió
2011. augusztus 16., kedd
20.00 óra
János Vitéz színházi előadás, Varga Zsuzsa, a Csiky Gergely Színház Jászai Mari-díjas művészének rendezésében. Közreműködnek a helybeli gyerekek, fiatalok, felnőttek. Helyszín: Bárd, Művelődés Palotája - Faluház
2011. augusztus 17., szerda
17.00 óra
Shakespeare: Vízkereszt. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar Színházi Tanszék V. éves hallgatóinak államvizsga előadása. Rendező, osztályvezető: Mohácsi János. Helyszín: Peterke-völgy, Egyetemi vendégház
 
 
2011. augusztus 18., csütörtök
20.00 óra
ÚjRH koncert (a 80-as évek underground zenéje) a KE MK Színházi Tanszék V. éves hallgatóinak koncertje. művésztanár: Zságer-Varga Ákos és Némedi Árpád. Helyszín: Peterke-völgy, Szabadtéri színpad
21.30 óra
Világjobbítók című film vetítése Znamenák István rendezővel és a főszereplőkkel. Tasnádi István íróval, forgatókönyvíróval találkozó
Helyszín: Bárd, Művelődés Palotája - Faluház
2011. augusztus 19., péntek
15.00 óra
Táj – Művészet című kiállítás megnyitója, a Kapos Art egyesület és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kar hallgatóinak munkáiból valamint a
HodWorks társulat kortárstánc előadása
Helyszín: Peterke-völgy, Szabadtéri színpad
17.00 óra
Shakespeare: Vízkereszt. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar Színházi Tanszék V. éves hallgatóinak előadása. Rendező, osztályvezető: Mohácsi János. Helyszín: Peterke-völgy, Egyetemi vendégház
2011. augusztus 20., szombat
17.00 óra
Ünnepi műsor Árpád-házi Király-óra címmel rendhagyó előadás. Czigány Tamás, Bogárdi Aliz, Etlinger Mihály.Helyszín: Bárd, Művelődés Palotája - Faluház
20.00 óra
Füst a szemben (Cseh Tamás koncert) a KE MK Színházi Tanszék V. éves hallgatóinak koncertje. Művésztanár: Rozs Tamás
Helyszín: Peterke-völgy, Szabadtéri színpad
2011. augusztus 21., vasárnap
13.00 órától
Juh ételek napja Kultúra és gasztronómia
Géger Melindaművészettörténész előadása: Bárány a képzőművészetben
Hedrehelyi Kulturális Egyesület Népzenei dalok című műsora
Megyejáró fesztivál együtteseinek fellépése: Trapukas Néptánc Együttes – Litvánia, Garmoniya Gyermek Néptánc Együttes – Oroszország, Vonička Gyermek Néptánc Együttes – Csehország, Tysiąclatk Néptánc Együttes – Lengyelország
A zágrábi Hspd Sljeme Šestine együttes műsora
Juhos zenekar koncertje és táncház
Ünnepélyes zárás Helyszín: Peterke-völgy, Szabadtéri színpad
17.00 óra
Shakespeare: Vízkereszt. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar Színházi Tanszék V. éves hallgatóinak előadása. Rendező, osztályvezető: Mohácsi János. Helyszín: Peterke-völgy, Egyetemi vendégház
A programok ingyenesek, adományt szívesen fogadunk
Információ: 82/686-101, 70/38-44-307, 20/592-61-81, tett@glassart.hu